Day One: LegalCollaboration – Wednesday, 28 November 2018

Delegate Enquiries

Call Paul Goldie-Jones on tel. +44 (0)7771 500002 or email   pgjones@alm.com

08:00

50 mins

Registration and networking breakfast

08:50

10 mins

Main Agenda

Welcome comments
The power of collaboration: Why now? An ALM intelligence report

Nicholas Bruch, Senior Analyst, ALM Intelligence, US

09:00

10 mins

Main Agenda

Chair’s opening remarks

How to make the most out of the STEPS sessions for immediate takeaways (strategy, tactics, execution, pitfalls and status highlights).

Rob Booth, General Counsel, The Crown Estate
Lisa Mayhew, Co-Chair, Bryan Cave Leighton Paisner

09:10

50 mins

LegalCollaboration

Collaboration: A strategic necessity, optional or tactical?

Ensure you have your pen and paper at the ready as our opening keynote is challenged on the STEPS behind beginning, continuing and failing…

Charles Martin, Senior Partner, Macfarlanes
Heidi Gardner, Professor, Harvard Law School
Jeremy Barton, General Counsel, KPMG

10:00

45 mins

LegalCollaboration

Innovative partnerships: A product of the outdated client and law firm supply model? Is anyone doing anything about it?

This mediation between GCs and law firm partners seeks to understand the reasons behind why GCs are moving away from the law firm as its…

Moderator:
John Malpas, Publishing Director, Legal Week

Janet McCarthy, Group Legal Director, Bupa
Neville Eisenberg, Senior Partner, Bryan Cave Leighton Paisner LLP
Penelope Warne, Senior Partner & Chairman of the UK Board, CMS
Rob Booth
, General Counsel, The Crown Estate

10:45

30 mins

Networking break

11:15

45 mins

LegalCollaboration

Step 1: What do legal in-house departments need to do first, before asking for alliances?

Collaboration is the key to legal departments that run efficiently, mind the bottom line, drive innovative approaches to legal work, solve challenges, and…

Moderator:
Lisa Burton Davies
, Director of Advisory Services Europe, Lighthouse Global

Paul Boyle, Group Deputy General Counsel, Serco
Chris Fowler, General Counsel Technology Transformation, BT Group
Wayne Spillett, Head of Legal – Partner Markets, Commercial Operations and Intellectual Property, Group Legal, Vodafone

12:00

45 mins

LegalCollaboration

Step 2: From ego to eco – Are law firms up to “collaborate” and if so, what do they need to do?

As one GC Legal Week interviewed put it, “law firms have all of the internal touch points and data to collaborate and give an all-encompassing service to their…

Moderator:
Ben Wheway
, Deputy Editor, Legal Week

Mike Polson, Partner and Co-Head of Innovation, Ashurst
Dan Wright
, Partner, Osborne Clark

Lee Ranson, Co-CEO, Eversheds Sutherland
Michael Chissick, Managing Partner, Fieldfisher

12:45

60 mins

Lunch, network, relax…

13:45

35 mins

LegalCollaboration

Step 3: Collabor-vation- What are the innovative options to work with the rest of the legal mosaic?

The legal mosaic is on the move. If law firms are not brave enough to follow the STEPS to collaborate effectively, they may be at risk of…

14:20

40 mins

LegalCollaboration

Step 4: Success! Collaborative case studies on how GCs have achieved proven results in 2018

Each case study panelist has 10 minutes to deliver the STEPS they took to create a collaborative partnership and leave the audience with a “how to” roadmap…

Stephanie Hamon, Managing Director, Head of External Engagement, Barclays
Mo Zain Ajaz, Chief Counsel of National Grid Property & Group Operational Excellence, National Grid

About

LegalCollaboration

Informal networking afternoon (see below for details)

After learning about the practical strategies you need to put in place, delegates break out in to a choice of LegalWorkshops or LegalRoundtables, to further their understanding in the area.

Choose from a 2 hour workshop or a choice of 2, 1 hour roundtables. There will be a networking break at 4pm to get some well-deserved caffeine and fresh air.

15:00

120 mins
(plus a 30 min break at 16:00)

LegalCollaboration

LegalWorkshops

Workshop 1: Legal operations: The disruptive ambitions of collaborative operators…

Workshop 2: A beginner’s guide for the future: Blockchain, Cryptocurrency and what it can mean for collaboration

Workshop 3: Investing in technology: How to build and benefit from a collaborative tech innovation hub…

– or –

15:00

60 mins
(plus a 30 min break at 16:00)

LegalCollaboration

LegalRoundtables Circuit 1

Collaboration amidst global regulations

Collaborating with a tech provider

The disruptive GCs

– and –

16:30

60 mins

LegalCollaboration

LegalRoundtables Circuit 2

Collaborating through technology: can the IT geeks save the firm/client relationship?

Creating an internal mindset – Your cultural mosaic

Today’s cyborg: Human/machine collaborations that actually work

17:30

End of Day One

17:30

60 mins

Drinks Reception

Day Two: LegalDiversity, Inclusivity & Talent In Law – Thursday, 29 November 2018

08:00

45 mins

Registration and networking

08:45

15 mins

Main Agenda

Chair’s opening remarks

Martha Kearney, Journalist & Broadcaster

09:00

10 mins

Main Agenda

Welcome statistics: Putting the conversation into context

Christina Blacklaws, President, Law Society

09:10

50 mins

LegalDiversity

Buying power: The pledge to change GCs can make to overhaul the legal industry

It is hard to create a legal system that is experienced, fair, just and equal by all when it currently underrepresents major portions of the people that it affects…

Moderator:
Dana Denis-Smith, Founder, First 100 Years

Janet McCarthy, Group Legal Director, Bupa
Stephanie Hamon, Managing Director, Head of External Engagement, Barclays
David Eveleigh, Group General Counsel and Company Secretary, Serco

10:00

25 mins

Networking break

10:25

60 mins

LegalDiversity

Keynote: Our biased brain

We live in a world with an overload of information and we are expected to make numerous decisions every day…

Dr. Helena Boschi, Founder and Owner, Chequered Leopard

11:25

15 mins

LegalDiversity

ConnectXTalent 

How does the commercial legal profession need to change to improve, diversify and remain successful? If you know the answer…

11:40

40 mins

LegalDiversity

Gender diversity and the talent pipeline: How to access, develop, maintain and welcome returning talent

In 2018, the legal profession needs to have a clear strategy for dealing with changes…

Moderator:
Martin Telfer, Senior Vice President & EMEA Chief, Fulcrum Global Technologies

Jenifer Swallow, General Counsel, Transferwise
Philip Bramwell, Group General Counsel, BAE Systems
Mark Maurice-Jones, General Counsel, UK and Ireland, Nestle

12:20

15 mins

LegalDiversity

ConnectXTalent

The competition continues, as we hear from two more teams as to what it takes to better manage generational differences, diversity and inclusivity for future business success.

12:35

60 mins

Lunch, network, relax…

13:35

40 mins

LegalDiversity

Are you convinced by statements of commitment to gender diversity?

While all law firms call gender diversity a very important or a top priority…

Moderator:
Rose Walker, Deputy News Editor, Legal Week

Isabelle Roux-Chenu, Head of Group Commercial & Contract Management, Senior Advisor to the Group Chairman & CEO, Capgemini
Clare Wardle, General Counsel, Coca-Cola European Partners
Jessica Madron, Lawyer – Legal and Governance, British Business Bank

14:15

15 mins

LegalDiversity

ConnectXTalent

The competition continues, as we hear from two more teams as to what it takes to better manage generational differences, diversity and inclusivity for future business success.

14:30

40 mins

LegalDiversity

Breaking behavioural patterns and adopting effective working practices: Is it all down to the billable hour?

Is the reason behind gender inequality in law firms to do with the ‘value’ of the billable hour placed on employees, and the inability to flex around this…

Moderator:
Carol Osborne
, Partner, Bryan Cave Leighton Paisner

Clare Belcher, Head of Legal, Travelex Limited
Kate Burns
, General Counsel, Notonthehighstreet
Janet Morrison, Former Global Operations Legal Director

15:10

15 mins

LegalDiversity

ConnectXTalent

The competition continues, as we hear from two more teams as to what it takes to better manage generational differences, diversity and inclusivity for future business success.

About

LegalDiversity

Informal networking afternoon

After learning about the practical strategies you need to put in place, delegates break out in to a choice of workshops or roundtables, to further their understanding in the area.

Choose from a 1.5 hour workshop or a choice of 2, 45 minute roundtables. Refreshments will be provided in the room.

15:30

90 mins

LegalDiversity

LegalWorkshops

Workshop 1: The story behind Capgemini’s success in gender equality…

Workshop 2: Where should we invest to strengthen coaching and formal sponsorship?

– or –

15:30

45 mins

LegalDiversity

LegalRoundtables Circuit 1

Age – is it a limiting factor?

Fostering the right attitude to avoid inappropriate…

Empowering women? Or lowering the ladder for the next generation?

– and –

16:15

45 mins

LegalDiversity

LegalRoundtables Circuit 2

The journey of leading gender equality: Are businesses ticking boxes?

Culture change for law firms from the outside in

17:10

95 mins

First 100 Year: Inspirational women in law awards and drinks reception

REGISTER NOW

Follow us on social media